Kognitiivisen psykoterapian perusajatuksena on, että ajatukset ja tunteet liittyvät toisiinsa ja muokkaamalla haittaa tuottava ajatus myös siihen liittyvä tunne muuttuu. Terapian aikana voidaan myös kokeilla ja harjoitella uudenlaista käyttäytymistä ja uusia toimintatapoja. Lähtökohtana on asiakkaan kokemat oireet ja ongelmat, joiden pohjalta rakentuvat tavoitteet. Yleisenä tavoitteena on asiakkaan psyykkisen voinnin ja elämänlaadun parantuminen.
Minulla on kognitiiviseen teoriaan perustuva 6,5 vuoden Valviran hyväksymä vaativan eritystason koulutus. Hoidan lieviä ja keskivaikeita ahdistus- ja masennushäiriöitä, työssään ja opinnoissaan uupuneita sekä henkilöitä, jotka kärsivät vaativuudesta, uhrautuvuudesta tai itsetunto-ongelmista. Suurimman asiakasryhmäni muodostavat itsensä herkäksi kokevat ihmiset. Työssäni sovellan skeematerapeuttista lähetystapaa, joka sopii hyvin muun muassa tunnelukkojen korjaamiseen. Tunnelukoista voi elämässä koitua monenlaista haittaa. Psykoterapiaan on mahdollista hakea Kelan kuntoutustukea.
Kuva: Sari Muhonen
Kognitiivinen psykoterapia voi olla myös lyhytterapeuttista. Yleisesti ottaen lyhytterapiassa on muutoksen kohteena rajattu, selkeästi jäsennettävissä ja tunnistettavissa oleva ongelma. Terapeuttinen yhteistyö on intensiivistä ja fokusoitua. Käyntejä tarvitaan yleensä 10 - 20. Minulla on kertynyt vankka kokemus lyhytterapeuttisesta työstä kuntoutus- ja työterveystyön alueilla. Eniten olen hoitanut työssä kuormittumiseen liittyviä ongelmia ja uniongelmia.
Tavoitteena on psyykkisen voinnin ja elämänlaadun parantuminen.